Marijana Radičević

 

Vokalna tehnika

 

Marijana  Radičević glazbeno je  obrazovanje započela 2005. u Glazbenoj školi Franje Kuhača u Osijeku gdje je 2011. maturirala pjevanje i glazbenu teoriju. Iste godine upisuje studij pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Cynthije Hansell Bakić. Akademsku godinu 2014./15. provela je na Konzervatoriju E.F. dall'Abaco u Veroni u klasi Paole Fornasari Patti. 


Tijekom školovanja osvajala je nagrade na pjevačkim solističkim i komornim natjecanjima u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga (Opatija 2007., Sisak 2009., Samobor 2011.). Godine 2013. nagrađena je Rektorovom nagradom za ulogu Grofice u Mozartovom Figarovom piru u produkciji kazališta Mala scena. 


Usavršavala se na seminarima eminentnih domaćih i stranih pedagoga (S. Bujanović Stanislav, B. Starc, G. Zeller, K. Witthoeft, G. Dias, M. Behrends, S. Zabeo, C. Gray). U ljetu 2013. kao stipendistica sudjelovala je na International Summer Academy Opera Vienna kod profesora Antona Scharingera, a u ljetu 2014. kao jedna od četiri stipendista na Lotte Lehmann Vocal Mastarclassu u Wintergreenu (Virginia, SAD) kod Katije Escalera. 

 

Nastupala je na smotrama učenika i studenata pjevanja, na koncertima u čast Milke Trnine, na koncertima u ciklusu Virtuoso, na festivalu Nei suoni dei luoghi (Udine, Italija), na Wintergreen Summer Music Festival (SAD). Sudjelovala je kao članica zbora Muzičke akademije u izvedbama opera Carmen G. Bizeta te Slavuj I. Stravinskog.  S predstavom Figarov pir u produkciji kazališta Mala scena nastupila je na 64. Dubrovačkim ljetnim igrama. U travnju 2014. praizvela je kao solistica s Komornim orkestrom i Komornim zborom Muzičke akademije pod ravnanjem Jasenke Ostojić oratorij Jezušev križni put Josipa Magdića. U jesen iste godine nastupila je u ulozi Caroline u operi Tajni brak D. Cimarose u produkciji kazališta Mala scena.


Posljednje umjetničke aktivnosti uključuju izvedbu Mozartovog Requiema kao solistica te ulogu Suor Genovieffe u Puccinijevoj operi Suor Angelica, oboje izvedeno u Veroni.