Cynthia Hansell-Bakic

 

Prvakinja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu, rođena je u Sjedinjenim američkim državama.

Od jedanaeste godine života nastupa kao solistica u brojnim programima organiziranima diljem države New Jersey, uči klavir i pohađa tečajeve klasičnoga baleta. U srednjoj školi osvaja niz nagrada, državnih i regionalnih. Nakon završetka opče gimnazije dodijeljena joj je četverogodišnja stipendija Trustees, New England Conservatory of Music in Boston, kao najtalentiranijoj mladoj pjevačici. Ta stipendija omogućila joj je studiranje na jednoj od najuglednijih glazbenih institucija u SAD-u. Tjekom studija stalno je nastupala s Boston Symphony Orchestrom pod ravnanjem najvećih svjetskih dirigenata: Erich Leinsdorf, Seiji Ozawa, Zubina Mehte, Sir Michela Tilsona Thomasa, itd.

Diplomirala je Bachelor of Arts na New England Conservatory of Music u Bostonu, Massachusets u SAD u klasi profesora Lava Vrbanića. Godine 1971, dodjeljena joj je stipendija za postdiplomski studij u Austriji, specijalnost njemački LIED na Mozarteumu u Salzburgu. Iste godine postaje stalnom 

članicom Opere HNK-a Split, a dvije godine kasnije hrvatska nevjesta i majka dviju djevojčica - Hrvatica. Godinu 1976.g. postaje stalnom članicom SNG Opere u Ljubljani. Ponovo se 1977. vraća u HNK Split gdje ostaje kao vodeći solist do 2001. godine.


U svojoj bogatoj opernoj karijeri odigrala je više od šesdeset glavnih opernih uloga autora: Puccini, Verdi, Giordano, Leoncavallo, Donizetti, Mozart, Čajkovski, Monteverdi, Smetana i drugi, te hrvatskih autora J. Gotovac, Ivan pl. Zajc, J. Hatze, B. Papandopulo, S. Bombardelli i drugi. Maestro Papandopulo pisao je za nju brojne skladbe, a maestro Silvije Bombardelli napisao je za nju oper "Bakonja fra Brno".

Gostovala je u svim domaćim opernim kućama te u inozemstvu (Europa i SAD). 

 

Također nastupa s velikim simfonijskim orkestrima u standardnom i modernom koncertnom repetoaru.Čest je gost u muzičkim programima radija i TV. Snimala je nekoliko samostalnih CD-a za CROATIA RECORDS i ORFEO, HTV.


Prošle je godine proslavila četrdesetu godišnjicu svog umjetničkog rada u Hrvatskoj.
 

NAGRADE

• 1980-81. Nagrada publike HNK-a Split za najgledaniju i najbolju opernu ulogu u sezonu. (Tosca)
• 1992. Nagrada Grada Splita za istaknuta umjetnička postignuća i humanitarni rad.
• 2006. Strukovna nagrada HDGU "Milka Trnina" za izvrstan nastup u mono operi "La voix humaine" F. Poulenc
• 2010. Nagrada "Salona Očić" za najbolji koncert u sezoni.
• 2012. Nagrada Grada Split za Životno djelo umjetničkog-pedagoškog rada
• 2012. ORDEN RH "Danica Hrvatske s likom Marka Marulića" - za izuzetna dostignuća u kulturi